Tycker du också att det är lite svårt och t.om förvirrande att hitta alla konversationer du haft med ChatGPT?
Helt förståeligt för du är inte ensam!
ChatGPT är fantastiskt för att få svar och idéer på en mängd olika frågor. Men en nackdel är att det kan vara svårt att hitta tillbaka till tidigare konversationer. Varje chatsession börjar ju på nytt, och det finns just nu inget enkelt sätt att söka igenom eller organisera all dialog.
Jag har många gånger försökt hitta tidigare konversationer för jag vill kolla upp något men milslång text gör det svårt. Då är det lättare att starta en ny chat, men då får du också lägga in all väsentlig information igen vilket också är lite irriterande.
Under mina långa samtal med ”Chatty” (som jag kärleksfullt kallar ChatGPT) har jag många gånger tänkt tanken ”jag önskar det fanns ett sätt att enkelt ta fram informationen jag skrev för några dagar/veckor sen”.
Hela grejen med ChatGPT är dess löfte om omedelbar kunskap snabbt. Men eftersom det inte går att söka igenom gamla konversationer så känns det lite som att ha en konversation med någon som minns allt men vägrar att påminna dig om vad du sa för fem minuter sedan! Och dessutom, att scrolla igenom hundratals meddelanden är inte min definition av effektivitet.
Lyckligtvis fann jag inte bara en, utan två robusta lösningar som jag tror kan revolutionera ditt arbetsflöde! 😁🙌 Ja, revolutionera, så bra är det. Det handlar om att skapa en central plats där varje värdefull bit av information från ”Chatty” inte bara lagras, utan också kan sorteras och hittas med lätthet. Tänk dig aldrig att behöva scrolla igenom sidor av konversationer för att hitta just det du söker. Vore det inte underbart säg!
Så här sparar du ChatGPT-konversationer effektivt
För att skapa en central bas så du enkelt kan hitta alla svaren behöver du ett verktyg som har någon slags databas. Och det är här Airtable och Notion kommer in, båda är super när det gäller att sortera och hitta vad som lagts in i databasen. Eh, databas låter komplicerat Linda, vad menar du? Lugn det är som ett Google Sheet eller Excel dokument men smidigare. 😁
Oavsett om du är ett fan av Airtable eller älskar Notion, har jag tipsen som kommer att förenkla ditt liv.
Airtable: Den strukturerade databasapproachen
Airtable är en fantastisk lösning!

För de som inte känner till det, fungerar Airtable som en dynamisk korsning mellan en databas och ett kalkylblad, vilket gör det till ett kraftfullt verktyg för att organisera information. Perfekt när du vill samla in information från flera personer och kunna se över det enkelt. Jag använde det t.ex när jag samlade in information från föreläsarna på summiten jag höll förra året.
Fördelar med Airtable:
- Strukturerat gränssnitt: Detta är himmelriket för dem som älskar att ha sina data organiserade i rader och kolumner.
- Anpassningsbarhet: Det finns olika visningar beroende på hur du vill se informationen.
- Starka integrationer: Du kan koppla ihop Airtable med hundratals appar, vilket ger oändliga möjligheter för automatisering.
Lösningen till att spara dina konversationer med ChatGPT till Airtable:
När min mastermind kompis Jacquie sa att hon skapat ett sätt att koppla ChatGPT och Airtable blev jag genast intresserad! Jacqui är super när det kommer till Airtable och jag har sett hennes saker innan så jag vet att det hon lanserar är bra.
Så vill du veta hur du kopplar Airtable och ChatGPT på ett smidigt sätt så ska du absolut kolla in Jacquies erbjudande. Det kostar endast $9 men kommer bespara dig så mycket tid och frustration! Du hittar hennes AiOrganizer här.
Notion: Den visuella och flexibla plattformen (min favorit)

Notion har blivit populärt tack vare sin anpassningsförmåga och sitt visuellt tilltalande gränssnitt. Den är perfekt för dem som vill ha mer än bara en databas. Jag gillar det för jag kan enkelt skapa kopplade sidor och databaser och hitta information på ett kick! Och det går att göra visuellt tilltalande vilket är bra för en estet som mig. 😉
Fördelar med Notion:
- Intuitivt och flexibelt: Skapa allt från enkla anteckningar till komplexa databaser.
- Allt-i-ett: Förutom att spara data, kan Notion hantera dina uppgifter, projekt och mycket mer.
- Bygg på ditt sätt. I Notion kombinerar du fritt olika ”building blocks” som sidor, databaser, listor och dokument i en och samma arbetsyta. Med drag-och-släpp-verktyget kan du enkelt skapa allt från anteckningar till avancerade projektplaner.
- Bra för teams. Notion passar utmärkt för teams som vill ha ett gemensamt system för att hantera projekt, dela information och samarbeta. Sidorna går att skriva direkt i av flera personer samtidigt.
Jag testade Jacquies lösning men pga tekniska problem, någon slags uppdatering så fungerade det inte för mig så jag tänkte ”ah men då borde jag kunna göra samma sak i Notion” och det kunde jag. Så jag har skapat en enkel guide och videoinstruktioner som visar hur du kan integrera ChatGPT med Notion. Och det bästa? Det är helt gratis. Du hittar min Notion-guide här.
När du lagt in informationen så får du allting samlat på en sida, i den ordning du frågat och lagt in det du och Chatty pratat om. Du får t.om en länk till inlägget så att du kan gå tillbaka dit sen och fortsätta konversationen. I Notion kan du sedan söka på vissa ord så att du får fram det du letar efter.
Du hittar en video som visar dig hur här, av någon anledning får jag inte in den här just nu)
Vilken passar dig bäst – Notion eller Airtable?
Så hur vet du vilket du ska välja? Det beror helt på vilket som passar dina specifika behov och vad du känner dig mest bekväm med. Både Airtable och Notion är kraftfulla verktyg för att hålla ordning och reda.
Är du ute efter en strukturerad databas så kika på Airtable, det är perfekt för att exempelvis organisera kunder och försäljning. Det kan dock kräva lite mer initialt arbete.
Behöver du istället ett flexibelt system för projekt, dokument och samarbete? Då är Notion ett utmärkt alternativ och lite enklare att komma igång.
Airtable och Notion kompletterar varandra väl. Mitt tips är att prova båda och se vilket du föredrar. 🙂
Så, genom att integrera ChatGPT med Airtable eller Notion, förändrar du inte bara hur du sparar konversationer – du uppgraderar hela din arbetsprocess. Från och med nu, inga mer ”Var var det där geniala svaret igen?”. Istället blir det mer av ”Whoho! Där är det!” Och tänk på alla de där extra minutrarna du kommer att få över till…(skapa en kurs t.ex..) 😁🙌
Vilken väljer du?
Japp, det här inlägget innehåller affiliate länkar så jag får lite cred om du bestämmer dig för att testa det jag rekommenderar. 😉 Jag rekommenderar bara sådant jag absolut vet är bra och har testat själv!
Vet du någon som kan tänkas behöva veta det här? Dela gärna:
[…] ett projektledningsverktyg: Verktyg som Notion, Trello eller Asana kan hjälpa dig att visualisera din tidsplan och hålla koll på dina […]